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Vote Question #10.1 (Section 10, 1st Vote) 
What shall be the method of determining the overall winner in a contest with several events?

A) Lowest points wins method: 
· Only racers who enter all events are eligible. 
· One event is declared the “tie breaker” before the competition begins. 
· Racers receive points in each race equal to their placing. (3rd place = 3 points) 
· Racers are sorted from lowest to highest sum of total points over all events. 
· Ties are broken by comparing racer placing in the “tie breaking” event. 

B) Highest points wins method: 
· Racers may enter as many events as desired. 
· One event is declared the “tie breaker” before the competition begins. 
· Racers receive points in each race according to the chart. 
· Racers are sorted from highest to lowest sum of total points over all events. 
· Ties are broken by comparing racer placing in the “tie breaking” event. 

Points chart: 
1st place = 100 points  16th place = 15 points 
2nd place = 80 points  17th place = 14 points 
3rd place = 60 points  18th place = 13 points 
4th place = 50 points  19th place = 12 points 
5th place = 45 points  20th place = 11 points 
6th place = 40 points  21st place = 10 points 
7th place = 36 points  22nd place = 9 points 
8th place = 32 points  23rd place = 8 points 
9th place = 29 points  24th place = 7 points 
10th place = 26 points  25th place = 6 points 
11th place = 24 points  26th place = 5 points 
12th place = 22 points  27th place = 4 points 
13th place = 20 points  28th place = 3 points
14th place = 18 points  29th place = 2 points 
15th place = 16 points  30th place = 1 point

Section 11 – Contest Director
No rule votes in this section.
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Section 9 – Technical Specifications

Vote Question #9.1 (Section 9, 1st Vote)
For the Slalom Parallel discipline (SP), what should be the requirement for cone spacing?
A) Each cone spacing within a limit: 1.0m to 3.0m.    Suggested: 1.5m to 2.0m
B) Each cone spacing within a limit: 1.0m to 2.0m 
C) Average cone distance of 15 to 20 cones per 30m (average spacing 1.5m to 2.0m)

Vote Question #9.2 (Section 9, 2nd Vote)
For the Slalom Tight discipline (ST), what should be the requirement for cone spacing?
A) Each cone spacing within a limit: 1.4m to 3.0m.    Suggested: 1.5m to 2.5m
B) Each cone spacing within a limit: 1.0m to 2.0m 
C) Average cone distance of 15 to 20 cones per 30m (average spacing 1.5m to 2.0m)

Vote Question #9.3 (Section 9, 3rd Vote)
For the Slalom Hybrid discipline (SH), what should be the requirement for cone spacing?
A) Each cone spacing within a limit: 1.5m to 4.5m.    Suggested: 2.0m to 3.0m
B) Average cone distance of 7 to 15 cones per 30m (average spacing  2.0m to 4.3m)

Vote Question #9.4 (Section 9, 4th Vote)
For the Giant Slalom discipline (GS), what should be the requirement for cone spacing?
A) Each cone spacing within a limit: 2.0m to 10m. Suggested: 3.0m to 5.0m
B) Average distance 3 to 15 cones per 30m (average spacing  2.0m to 10m) – 1st 30m of course.

Average distance 3 to 10 cones per 30m (average spacing 3.0m to 10m) – remainder of course.
Cone offset minimum: 10%.  (Offset of middle cone from line to preceding and succeeding

cones).

Vote Question #9.5 (Section 9, 5th Vote)
For the Super Giant Slalom discipline (SGS), what should be the requirement for cone spacing?
A) Each cone spacing within a limit: 3.0m to 14m.    Suggested: 5.0m to 10.0m
B) Each cone spacing within a limit: 3.0m to 20m.    Suggested: 5.0m to 15.0m

Vote Question #9.6 (Section 9, 6th Vote)
What should be required for ensuring that the course setting is fair, challenging, and 
contemporary?
A) A group of 3 people are assigned to set the course.  (2 racers drawn from 2 nations, plus one 
person assigned by the race organizer.)
B) A group of 3 people are assigned to set the course.  (2 racers from the top 10 racers at the 
event [ISSA points], plus one person assigned by the race organizer.)
C) The race organizer is responsible for setting the course.  The method used shall be clearly 
stated in the race sanction application.  (Who will set the course, description of course, when will 
course be set, etc.)
D) ISSA will provide a course setter from an approved list of personnel.

Section 10 – Racer Classification
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Section 6 – Calculation of Time

Vote Question #6.1 (Section 6, 1st Vote)
In the case of Head-to-Head racing, what shall be the DQ time penalty when racer A DQ's in the 
run and racer B does not DQ? 
A) Racer A = 999 seconds. 
B) Racer A = Racer B + 1.5 seconds
C) Racer A = Racer B + 1.0 seconds 
D) Racer A = Racer B + 10% Racer B 

Vote Question # 6.2 (Section 6, 2nd Vote) 
What should the rule be for differentiation of the DQ penalty between PRO and AM racers in the 
head-to-head rounds? (When racer A DQ's and racer B does not) 
A) No rule is needed to differentiate PRO/AM DQ penalties.
B) For AM racers: Racer A = Racer B +1.5 seconds 
C) For AM racers: Racer A = Racer B + 1.0 seconds 
D) For AM racers: Racer A = Racer B + 10% Racer B 

Vote Question # 6.3 (Section 6, 3rd Vote)
If racer A receives a 999 second DQ penalty in the 1st Head-to-Head run and racer B does not 
DQ, what should be the status of the 2nd run? 
A) Racer A and Racer B proceed to take a 2nd run.
B) Racer B is declared the winner of the round. A 2nd run is not taken. 

Vote Question # 6.4 (Section 6, 4th Vote)
Should the following rule be added to the tie-breaking sequence of rules in the draft proposal? 
(i.e. After comparing the slower run in qualifying, after comparing the qualifying time in head-to-
head rounds.) : 

"Racers with equal final times shall be compared for cone count. The racer with the lower cone 
count shall be the winner of the tie-breaker." 
A) YES
B) NO

Section 7 – Head-to-Head Brackets
No rule votes in this section.

Section 8 – Special Situations

Vote Question #8.1 (Section 8, 1st Vote)
In the case where a racer asks for a re-run for something wrong on the course (obstacle, 
interference, cone-out, etc) -- what should be required of the racer? 
A) The racer must immediately abandon the course and ask an official for a re-run.
B) The racer may finish the race, and then must notify officials and ask for a Re-Run within a 
reasonably practical period of time, as defined by the Race Director. (So that officials may review 
the grounds for a re-run before the race continues.)
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the deck in any way.” 
(A) YES
(B) NO

Section 4 – Race Description

Vote Question #4.1 (Section 4, 1st Vote)

Shall the cone specification be changed to include the following items?
Base Diameter 140mm +/- 20mm 
Height: 230mm +/- 30mm 
Base Flange: Not allowed 
No openings in side-wall of cone. 
A) YES
B) NO

Section 5 – Race Runs

Vote Question #5.1 (Section 5, 1st Vote)
How shall the early start be penalized? 
A) By an amount 2X the early-start interval.
B) The racers are signaled. They stop, return to the start ramp and do a re-start. A 2nd early-start 
by the same racer shall result in a DQ for that racer. 
C) No rule is needed. (No start penalty) 

Vote Question #5.2 (Section 5, 2nd Vote)
How shall the start be accomplished? 
A) By a 4 second 4-tone count-down, the last tone being the START signal.
B) Racers are given a "Ready" signal, and some time later a START signal. 
C) The start ramp is fitted with physical barrier gates. The racers may proceed when the gate 
opens. In the 2nd round of head-to-head competition, the gate for the leading racer opens earlier 
than the gate for the other racer (by an amount equal to the lead). 

Vote Question #5.3 (Section 5, 3rd Vote)
What is the upper limit for displacing cones before a DQ is given? 
A) 10 cones. (11 is a DQ) 
B) 100% of the cones on the course. 
C) 20% of the total number of cones in the course. (20% + 1 cone is a DQ)
D) By the following formula: 
20% of the # of cones, minus 1 cone for every 150 feet (50m) beyond the 1st 150 feet (50m). If 
this value is less than or equal to 0, then no cones are allowed (clean run or DQ). 

Vote Question #5.4 (Section 5, 4th Vote)
What shall be the rule for timing systems allowed/prohibited? 
A) No rule is needed. 
B) Timing systems on the ISSA-approved list shall be used.
C) Timing systems on the ISSA-prohibited list shall not be used.
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Vote Question #3.16 (Section 3, 16th Vote)
Should “Concave, kick-tail, camber, and other shape modifications to the flat deck.” be expressly 
listed as “Allowed” in the rules?
(A) YES
(B) NO, this rule is not needed

Vote Question #3.17 (Section 3, 17th Vote)
Should “Additional protective equipment (knee pads, elbow pads, gloves, etc).” be expressly 
listed as “Allowed” in the rules?
(A) YES 
(B) NO, this rule is not needed

Vote Question #3.18 (Section 3, 18th Vote)
Should “Bearings for the wheels.” be expressly listed as “Allowed” in the rules?
(A) YES 
(B) NO, this rule is not needed

Vote Question #3.19 (Section 3, 19th Vote)

Choose a rule set regarding safety equipment: 

(A) PROTECTIVE EQUIPMENT

i) HELMETS: Hard shell is required. Helmets can be full face or open face design. The helmet 
must be worn to the manufactures recommendations. The helmet strap must be worn tight and 
secure as designed. NO EXCEPTIONS! Must be CPSC, ASTM and/or Snell -rated for bicycle, 
skateboard and/or motor sports use. No 'toy', 'ornamental' or 'novelty' helmets are permitted.

ii) FOOTWEAR: Shoes are required. They must be in good condition and laced buckled or 
secured as designed. 

iii) GLOVES: Full fingered, all leather or leather and Kevlar gloves are recommended. 

iv) ELBOW AND KNEE PADS: Protective padding for the knees and elbows is recommended. 

(B) REQUIRED PROTECTIVE EQUIPMENT

i) HELMET: REQUIRED.  No restrictions on type or design. 

ii) SHOES: One shoe must be worn on each foot. 

iii) OPTIONAL PROTECTIVE EQUIPMENT: Knee pads, elbow pads, gloves, etc.

Vote Question #3.20 (Section 3, 20th Vote)

Should the following rule be included? 
TOE STOPS: “Toe stops are allowed. They must not wrap over, trap, or affix the rider’s foot to 
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Vote Question #3.9 (Section 3, 9th Vote)
Should “Propulsion devices or mechanisms.” be expressly listed as “Prohibited” in the rules? 
(A) YES
(B) NO, this rule is not needed 

Vote Question #3.10 (Section 3, 10th Vote)
Should “Brakes, clutches or other devices providing torque to the wheels.” be expressly listed as 
“Prohibited” in the rules?
(A) YES
(B) NO, this rule is not needed

Vote Question #3.11 (Section 3, 11th Vote)
Should “Aerodynamic fairings, parachutes, sails, or other such devices.” be expressly listed as 
“Prohibited” in the rules?
(A) YES
(B) NO, this rule is not needed

Vote Question #3.12 (Section 3, 12th Vote)
Should “Mechanisms which alter the flex, camber, stiffness, steering devices or other 
characteristics of the equipment during the race.” be expressly listed as “Prohibited” in the rules?
(A) YES 
(B) NO, this rule is not needed

Vote Question #3.13 (Section 3, 13th Vote)
Should “Equipment that is consumed, discarded, or jettisoned during the race.” be expressly listed 
as “Prohibited” in the rules?
(A) YES
(B) NO, this rule is not needed

Vote Question #3.14 (Section 3, 14th Vote)
Should “Handles, seats, supports, or other equipment that provides an interface from the 
racer to the board other than the sole of the shoe.” be expressly listed as “Prohibited” in 
the rules?
(A) YES
(B) NO, this rule is not needed

Vote Question #3.15 (Section 3, 15th Vote)
Should “Foot stops or other devices to limit the lateral movement of the feet on the deck.” be 
expressly listed as “Allowed” in the rules?
(A) YES
(B) NO, this rule is not needed
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shape, size or construction.

Vote Question #3.3 (Section 3, 3rd Vote)
Choose a rule for “Trucks.” 
(A) TRUCKS: Exactly two trucks are required. Steering mechanisms activated by means other 
than lean-to-steer are prohibited. 
(B) TRUCKS: No restrictions on number. The trucks must be lean steer activated. 

Vote Question #3.4 (Section 3, 4th Vote)
Should there be a rule requiring trucks to be commercially available? 
“Commercially available” means the product must be available for sale to at least 24 people 
outside the company. 
(A) YES 
(B) NO

Vote Question #3.5 (Section 3, 5th Vote)
Choose a rule for “Wheels” 
(A) WHEELS: Wheels can be a maximum diameter of one hundred thirty millimeters (130mm / 5 
1/8”). 
(B) WHEELS: No restrictions

Vote Question #3.6 (Section 3, 6th Vote)
Should there be a rule requiring wheels to be commercially available? 
“Commercially available” means the product must be available for sale to at least 24 people 
outside the company. 
(A) YES 
(B) NO

Vote Question #3.7 (Section 3, 7th Vote)
Should there be a rule restricting the total number of wheels allowed? 
(A) Yes, exactly four wheels
(B) Yes, no more than six 
(C) No, unlimited 

Vote Question #3.8 (Section 3, 8th Vote)
Should the following rule be included? 
BINDINGS: “Bindings, toe straps, or other devices attaching the shoes to the deck are 
prohibited”. 
(A) YES
(B) NO 
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The rules are arranged into 11 sections with votes in each section:

1) Revision history  (0 items to vote on)
2) Introduction (1 item to vote on)
3) Equipment  (20 items to vote on)
4) Slalom Race Description. (1 item to vote on)
5) Race Runs (4 items to vote on)
6) Calculation of time (4 items to vote on)
7) Head to Head Brackets (0 items to vote on)
8) Special Situations and Exceptions (1 item to vote on)
9) Course Technical Specifications (6 items to vote on)
10) Racer Classifications, Groupings, Awards (1 item to vote on)
11) Contest Director Instructions (0 items to vote on)

The outcome of the vote has been highlighted in GREEN.

Section 1 – Revision History
No rules votes in this section

Section 2 – Introduction

Vote Question #2.1 (Section2, 1st Vote)
On what cycle should the ISSA rules be updated? 
A) Every 2 Years (per draft proposal) 
B) Every Year (changing references to years as appropriate for a 1-year cycle)

Section 3—Equipment

Vote Question #3.1 (Section 3, 1st Vote)
Should the sentence “Competitors are required to ride in a standing (upright) position” be 
included in the “Skateboard Specifications?” 
(A) YES
(B) NO 

Vote Question #3.2 (Section 3, 2nd Vote)
Choose a rule for “Skateboard Decks.” 
(A) DECK: (Rigid or semi-rigid platform for the feet). Concave, kick-tail, camber, and other 
shape modifications to the flat deck are allowed. 
(B) DECK: The deck must be structurally sound and not pose a safety hazard. It may be any 


